Domu zdravlja novi aparat za kontrolu vida

Domu zdravlja novi aparat za kontrolu vida

Nakon što je prethodne nedelje opremljen novim ginekološkim stolom, vrednim skoro pola miliona dinara, Dom zdravlja "Veljko Vlahović" danas je dobio novi ortorejter - aparat za kontrolu raznih funkcija vida. Kao i u prvom opremanju, sredstva za kupovinu aparata obezbedila je Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

"Zajedno sa Domom zdravlja 'Veljko Vlahović' pripremili smo konkursnu dokumentaciju, prateći njihove potrebe. Prvo nam je stigao ginekološki sto a sada i aparat za kontrolu vida. Prethodni aparat ove vrste bio je star više od deset godina, često na opravkama, a novi, vredan oko 600.000 dinara, obezbediće brz i efikasan pregled pacijenata, što unapređuje zdravstvenu zaštitu naših građana", rekao je Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas, prilikom primopredaje aparata.

Dr Jasmina Assi, direktorka DZ "Veljko Vlahović", zahvalila je opštini Vrbas na pomoći pri nabavci ortorejtera, kao i Upravi za kapitalna ulaganja, koja je obezbedila sredstva za nabavku. "Aparat će biti korišćen u Službi medicine rada za preventivne preglede dece i odraslih. Naš osnivač, opština Vrbas, konkurisao je u naše ime, a pozitivan odgovor Uprave za kapitalna ulaganja obezbedio nam je nabavku dva aparata vredna milion dinara", rekla je dr Assi.

Dr Gordana Vukićević, specijalista medicine rada, istakla je da se ova služba bavi širokom lepezom preventivnih pregleda tako da će u njoj svoju važnu ulogu pronaći i novi aparat za pregled vida - ortorejter. "Aparat služi za kontrolu vida za daljinu, blizinu, kolorni vid, stereo vid, dubinski vid i još mnogo funkcija, koje služe za ocenu radne sposobnosti i svih drugih sposobnosti koje se određuju u Službi medicine rada. Imamo jedan aparat starije proizvodnje a ovaj će nam veoma pomoći da vršimo preventivne preglede u školama. Sada svaki učenik koji upisuje srednju školu ima obavezu da izvrši lekarski pregled, u čijem sastavu je i pregled vida. Aparat je pogodan jer obezbeđuje da se radi i sa mlađom decom u cilju ranog otkrivanja promena u funkciji vida", rekla je dr Vukićević.