Domu zdravlja nova oprema za unapređenje usluga

Domu zdravlja nova oprema za unapređenje usluga

Opština Vrbas i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, realizujući program unapređenja mera populacione politike, obezbedili su više od milion dinara vrednu opremu za Službu polivalentne patronaže Doma zdravlja "Veljko Vlahović". Radi se o računarskoj i video opremi, ali i raznim pomagalima i opremom za usvajanje veština roditeljstva i dobre brige o novorođenčadima.

"Briga o deci i porodici i bolja demografska slika jedan je od prioriteta Vlade Srbije i naše lokalne samouprave. Oprema koja je obezbeđena za vredna je 1.266.000 dinara, od čega je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju izdvojilo 760.000 dinara, a opština Vrbas 506.000. Oprema će biti od pomoći našim budućim roditeljima da se bolje snađu u prvim izazovima koji ih očekuju, a na lokalnoj samoupravi je da nastavi da kontinuirano ulaže u zdravstvo, što najbolje potvrđuje odluka da za ovu oblast u 2024. godini opredelimo 38 miliona dinara. U poslednjih deset godina u zdravstvo je uloženo 184 miliona dinara", rekla je prilikom predaje opreme Tijana Aleksić, zamenice predsednika opštine Vrbas.

U ime Doma zdravlja "Veljko Vlahović" na pomoći se prvi zahvalio dr Goran Đurović, direktor ustanove, koji je istakao da će vredna i kvalitetna oprema omogućiti zaposlenima da dodatno unaprede svoj rad i još efikasnije pruže mnoge usluge građanima. "Ovo opremanje je plod izuzetne saradnje Doma zdravlja i opštine Vrbas, posebno Odeljenja za društvene delatnosti, i hvala svima koji su učestvovali u ovoj akciji, posebno zamenici predsednika opštine Tijani Aleksić, ali i svim drugim akterima ne samo ove već i svih drugih akcija koje za cilj imaju unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga u vrbaskom Domu zdravlja", rekao je dr Đurović.

Deo pristigle opreme biće korišćen u Školi za trudnice, koja u okviru Doma zdravlja "Veljko Vlahović" funkcioniše već više od deset godina.

"Godišnje kroz školu prođe desetak grupa sa od po pet do osam trudinica, a novina koju nam omogućava nova oprema je da Škola za trudnice preraste u Školu roditeljstva, u koju ćemo uključiti i tate, kako bi dali značaj rodno balansiranom roditeljstvu. Očevi će imati mogućnost da se ravnopravno sa svojim suprugama pripreme za dolazak bebe i za negu novog člana porodice. Nova oprema značajna je za lakše usvajanje svih veština koje ovde učimo, od sada će sve demonstracije ići mnogo lakše, jer nam je to i glavni metod rada. Obrađivaćemo i teme iz projekta 'Razigrano roditeljstvo', kao što je prenatalna vezanost, značaj razgovora sa bebom, značaj čitanja bebama i druge", rekla je patronažna sestra Tatjana Radović Tadić, koja već deset godina vodi Školu za trudnice u Domu zdravlja.

Izvor: vrbas.net